MUSIKHISTORIA

JAY & THE AMERICANS

Även om det var på 1960-talet som Jay & the Americans hade sina största framgångar så framförde dom en musik som hörde bättre hemma på det föregående decenniet. Lite "doo-wop"-influerat vokalt med välklippta frisyrer - en sorts poppig West Side Story-influerad musik - med en toucj av opera.
Det senare främst artikulerat genom förstesångaren Jay Black - som var operaskolad i sin ungdom. Född 1938 så var inte heller någon ungdom när framgångarna började synas på främst amerikanska hitlistor.
Förste hiten hette "She cried" och lanserades 1962 med en annan Jay som sångare - Black var inte med i gruppen vid den tiden.

Jay Traynor hette sångaren som blev utbytt före utgåvan av deras andra hit "Only in America". Fast egentligen hette ingen av dom Jay - solosångaren fick helt enkelt ta sig det namnet eftersom det stämde med gruppens namn.
Leiber och Stoller - en av USA:s främsta låtskrivarpar inom populärmusiken producerade gruppen - och gruppen förlitade sig enbart på andras material.
Mot slutet av 60-talet spelade de in coverversioner på 50-tals- och tidiga 60-talshits - Jay & the Americans var nog det töntigaste som fanns inom popmusiken vid den tiden - när branschen var fylld med grupper som arbetade för att ultimatisera det specifika med just sig själva.
Förutom sångaren David "Jay" Black bestod gruppen av Kenny Vance, Howie Kane, Marty Sanders och Sandy Yagunda.
I juni 1965 nådde "Cara Mia" fjärdeplatsen på Billboards försäljningslista - deras största framgång om man ser till representation på Oldies-samlingar idag. En låt som man antingen hatade eller gillade. Mycket genom den framhävdade utdragna rösten hos Jay Black som gled och tjöt sig genom denna Mexikoinfluerade låt - året innan hade de haft en än större framgång med "Come a little bit closer" - idag dock mer glömd trots sitt "south of the border"-sound.
"Cara Mia" spelades in i Sverige av The Shanes - dock hade inte Lennart Grahn samma röstresurser som Jay Black - så divata soundet uteblev. Redan 1954 gjorde David Whitfield låten i England. Men som sagt Jay & the Americans gjorde ingenting eget...
SINGLAR PÅ USA-LISTAN:
JAY & THE AMERICANS

1962 april: She cried (5)
1963 sept: Only in America (25)
1964 mars: Come a little bit closer (3)
1965 jan: Let´s lock the door (11)
1965 juni: Cara mia (4)
1965 sept: Some enchanted evening (13)
1965 dec: Sunday and me (18)
1966 juni: Crying (25)
1969 jan: This magic moment (6)
1970 jan: Walking in the rain (19)

BACK TO LIMPUTTE