MUSIKHISTORIA

Musiken och... jag

Uppvuxen vid PA-bergets fot så befann jag mig långt ifrån de större musikmetropolerna i slutet av 1950-talet.
Kommer mest ihåg kvällar i elljus och med snö på marken.
Att man bytte filmstjärnor och spelade kula.
På radio gick ett program
- som jag tyckte mycket sent om kvällarna.
Det hette Timmen Tumba och möjligen var hockeyspelaren Sven "Timba" Johansson programledare - men tvivlar på det.
Det var i alla fall genom det programmet som jag kom i kontakt med musiken.
En grammofon hade vi också.. även en bandspelare - en magnetofon - med inspelning på en ståltråd..
minns att jag och min bror sjöng in Bä Bä Vita Lamm och att det slutade med att ståltråden gick av och allt bara blev ett "tjorv" - som man sa vid PA-bergets fot..
Den första skivan som jag ville köpa var "Everybody loves a lover" med Doris Day men Renbergs Musikaffär hade den bara på tyska - "Junge leute brauchen liebe" - så det fick bli den..
min far tyckte att jag skulle köpa"Petite fleur" i stället - och på något vis så blev det inköp av den också..

Första rockplattan var en EP med Elvis Presley - "King Creole".. med bland annat en svår "Crawfish"..

Medan ungar idag har sina idoler och förebilder bland Britney Spears, diverse pojk- och flickband som Backstreet Boys, Five, Steps, Boyzone eller liknande - så var det Rock-Olga "Å å å å what you´ve done to me.."

och Rock-Fnykis "Rock and roll tra la la la.." som var förebilder ifall man växte upp vid PA-bergets fot och hade möjlighet att lyssna på Timmen Tumba.
Att det fanns en rivalitet mellan fans till Elvis Presley och Tommy Steele var ingenting som jag noterade...
När jag var elva år så startade Sveriges Radio ett första rockprogram "Rock 61" samt "Tio i topp" - äntligen fick man höra den där musiken som fanns på Bild Journalens topplista.
Minns den listan - tror att den fanns på tidningens sista sida.
Listan illustrerades med bilder på artisterna som låg på listans Tio i topp. Ibland fanns tydligen ingen bild så då publicerades en bild på en 45-varvare..
Minns mest Damita Jo och "Dance with a Dolly" samt diverse hits från Connie Francis som "Stupid cupid".
Annars tror jag att man gick omkring och nynnade på "Den som glad är glädjer andra" för det mesta.
1967 satt jag med en mentometerknapp i handen och röstade i Tio i toppjuryn. Röstningen tog plats i Folkets Hus biosalong. Röstknapparna för varje bänkrads röstande var kopplad till en slinga som var ansluten till ett el-uttag. Vår jurys röster skiljde sig markant från Stockholmsjuryn - mest beroende på att skolans "bully" helt enkelt drog ur kontakten i väggen när det skulle röstas om låtar som han inte gillade.
Däremot hotade han med stryk om man inte röstade på the Who och "Pictures of Lily" ;-)) - vilket jag inte gjorde.. 

Musikens definitiva inbrott i mitt liv kom med Beatles. Minns att jag stod framför spegeln med ett tennisracket och kammad pannlugg och mimade till "She loves you". Då var jag 13 och sedan ramlade allting bara på.. Pop 64, Pop 65, Pop 66.. Klas Burling och Leif H Andersson.. Amerikalistan på onsdagar och Englandslistan på torsdagar - stålbandspelaren hade ersatts av spolbandspelare med plastband. Spelade in musik och redigerade. Gjorde egna radioprogram - mest live ;-)
I januari 1965 hörde jag "You´ve lost that lovin´ feelin´" med Righteous Brothers som blev min första riktigt stora musikupplevelse -

hörde den på vår nya fyrbenta rektangulära stereoradio med skivspelare - en Philips. Fick gåshud av låten och försökte överbevisa min faster om hur otroligt bra låten var.. Inriktade mig på henne - för hon var den enda i generationen före mig som jag trodde skulle förstå.
När detta skrives är jag tio år äldre än min faster var då och kan mycket väl förstå den tveksamhet som hon och hennes generation kände inför popmusikens inträde. Kan själv inte förstå att man idag inte tröttnar på hip hop, rap, house, techno och allt detta som jag bara känner som tjatigt och enformigt - just "dunka-dunka"-musik.. men det är väl inte meningen heller.. 

BÄSTA LÅTARNA ÅR FÖR ÅR

LIMPUTTE MUSIC

BACK TO LIMPUTTE